fbpx

Tanja/Lizzy

Tanja/Lizzy

INTERVIEW 2.0
Member Lizzy is dankbaar voor inspirator Tanja omdat ze zo oprecht en open-minded is. Ze accepteert mensen zoals ze zijn, waarmee ze Lizzy eraan herinnert om zichzelf écht te accepteren. Als ze streng op zichzelf is, denkt ze vaak: “Wat zou Tanja nu zeggen? Die zou me echt veel vriendelijker toespreken, met meer begrip.”. Tanja van der Knijff (32) woont in Utrecht. Ze is afgestudeerd goudsmid, kapper en momenteel in de leer als hovenier en tuinontwerper.

DROOM

Tanja: “Toen ik heel klein was wilde ik kapper worden, of moeder. Als kind werd ik geknipt door een kapper en zij zag er super mooi uit. Met van die vlechtjes en klemmetjes. En dat vond ik dan helemaal geweldig, zij was een rolmodel, zo wil ik ook zijn als ik later groot ben! Echt zo’n meisjesdroom.”
/

Lizzy: “Ik zie zoveel mensen van rond de 30 die vinden dat ze dan wel hun passie moeten hebben gevonden. Eigenlijk geloof ik daar niet zo in, in passie of hetgeen wat je ‘zou moeten doen’. Dat is een concept dat voor mij niet echt klopt, omdat ik zelf nooit heb geweten wat ik zou moeten worden of ik zou moeten zijn. Dat is zo veranderlijk en in beweging. Net zoals alles in je leven ben je gewoon in beweging en dat vind ik heel cool om bij Tanja te zien. Jij kijkt naar: wat wil ik doen, wie ben ik, waar krijg ik energie uit. Je durft daarin open te zijn en ik denk dat heel veel mensen dat niet doen, niet durven of niet kunnen.”

REIS

Lizzy: “Ik kwam een keer tijdens een weekend bij Tanja en toen had ze een heel plan om hovenier te worden. Ik dacht: “Huh, maar waarom ga je niet voor het smeden?”. Ze zei: “Ja, weet ik veel, ik ben gewoon nu niet echt aan het smeden dus dat zou nergens op slaan. Ik wil gewoon smeden wanneer ik dat voel.” Tanja wil gewoon doen wat ze wil. Daar komt onzekerheid bij kijken en het is niet altijd logisch. Het gaat echt wel met slag en stoot. Het is geen makkelijke weg om elke keer weer te switchen van wat je aan het doen bent.”

/

Tanja: “Als je werk totaal klopt bij je persoonlijkheid, het helemaal is afgestemd op elkaar dan kun je ook succesvoller zijn, want dan doe je dingen vanuit een juiste motivatie. Niet vanuit de motivatie “ik wil graag geld hebben” of “ik wil graag belangrijk zijn” of “ik wil graag grotere dingen creëren”. Nee, ik wil gewoon iets waar ik persoonlijk heel erg energie van krijg en waarvoor ik ook op kan staan ‘s ochtends. Dus ik denk dat ik daarom ook wel elke keer iets anders heb gekozen. Ik verander zelf en mijn werk verandert daar gewoon in mee.”

HINDERNISSEN

Tanja: “Ik ben wel een strever en ik heb een burn-out gehad omdat ik iemand ben die heel hard kan werken. En als ik ergens voor ga, dan ga ik er 100 procent voor, 200 procent soms ook. Daar kun je best wel gestrest door raken en ook best wel jezelf door kwijt raken. Maar ik heb er wel van geleerd. Over je heen laten lopen als je wat jonger bent, dat is ook gebeurd. Maar dat is niet meer hoe ik nu leef.”

/

Lizzy: “Ik neem het leven vaak te serieus. Ik heb dat zelf wel, die super harde valkuil van de maatschappij die zegt: “geld verdienen!”. Dan zie ik Tanja weer gewoon een beetje door het leven heen razen. Vorig jaar was ze aan het reizen van Ibiza naar Italië, daar een beetje smeden. Dat inspireert me, ineens zie ik: “Oh ja, het kan wel. Alles is mogelijk.” Er is altijd gewoon een mogelijkheid om iets anders te doen.”

/

Tanja: “Soms is het ook wel fijn om jarenlang hetzelfde te doen. Ik vind ook wel dat je je echt moet verdiepen ergens in, dat je niet te vluchtig dingen moet gaan doen, je moet echt wel ergens goed in worden, vind ik. Of nou ja, dat mag je zelf weten hè. Als je dat niet wil dan moet je dat niet doen. Maar ik vind wel: als je er echt voor gaat, dan moet je er ook echt voor gaan.  Maar je hoeft je niet opgesloten te voelen in wat je doet en je hoeft ook niet te denken dat het voor altijd is.”
/
Lizzy: “Ik heb altijd vertrouwen dat elke keuze die je maakt goed is, ook al twijfel je. Want als je een keuze maakt en de uitkomst is slecht, dan heb je daarvan geleerd. Het is niet erg om te twijfelen. Dan mag je jezelf ook gewoon vertrouwen: “Het is oké dat ik twijfel. Ik kies nu gewoon dit en dat is dan ook gewoon prima.” Want uiteindelijk leer je daarvan en word je steeds sterker en zelfverzekerder en dat is ook heel goed voor je werk.

Ik heb een neiging om heel erg aan mezelf te gaan twijfelen en verder van mezelf weg te raken en dan passen m’n gevoel en m’n gedachten niet meer bij elkaar. Dan word ik heel ongelukkig. Tanja is er heel goed in mij elke keer weer terug naar mezelf te trekken. Dat vind ik heel inspirerend. Je weet zo goed bij jezelf te blijven en echt je leven te leven.”

TERUGBLIK

Tanja: “Mijn jeugd was beter geweest als ik wist: Je bent evenveel waard als de ander, je bent niet minder waard, ook niet meer, maar zeker niet minder waard. Je bent een gelijke aan de ander. Als je dat zegt tegen een kind, dan gelooft het dit niet zomaar. Het is niet makkelijk om daar in één keer in te geloven.”

/

Lizzy: “Ik heb heel vaak kanten van mezelf afgewezen en gewild dat ik anders was. Dat is gewoon onzin en super negatief. Ik heb ook in verschillende fases mezelf minder waard gemaakt. Op een bepaald moment probeerde ik te zeggen: “Oké, je mag er wél zijn.” Maar heel veel stromingen in psychologie slaan er dan weer in door. Juist doordat je je ego zo opbouwt, zou je de aller coolste persoon van de wereld moeten zijn. Dat slaat ook nergens op. Ik voel me nu gelijkwaardig.

LESSEN

Tanja: “Ik denk dat ik mensen snel accepteer en dat ik mensen zichzelf laat zijn, maar niet iedereen geeft mij de ruimte me ook zo te voelen. Ik ben wel vaak accepterend, maar andere mensen zijn dat niet altijd. Ik probeer altijd een sfeer te creëren van echtheid. Dan is communicatie helderder, dan kun je eerlijker zijn en directer tegen elkaar zijn, dan zijn dingen gewoon veel duidelijker.

Ik zoek ook altijd omgevingen uit waar ik dat zelf ook kan zijn en dat ik het gevoel heb dat andere mensen daar ook ruimte voor hebben. Ik heb een tijdje bij Kinki Kappers gewerkt omdat mensen daar ook zichzelf kunnen ontwikkelen. Creativiteit ontwikkelen vanuit je persoonlijkheid.

Ik kwam er ook achter dat je blij kan zijn met weinig. Bijvoorbeeld: je bent gestrest omdat je een maandje geen werk hebt. Hoe erg is dat? En wat gebeurt er dan als je heel weinig geld hebt? Eigenlijk is het ook gewoon oké is als je een keertje wat rustiger aan wil doen. Het is een keuze, ook als je gewoon een tijdje heel veel wil werken, gewoon keihard knallen is ook superleuk.”

INSPIRATIE

Tanja: “Mijn moeder heeft me altijd geleerd dat ik gewoon mezelf mag zijn. Als ik dan vroeger een broek mocht uitzoeken en ik een hele gekke broek leuk vond, dan zei ze: “Doe die broek aan! Ga gewoon met die broek naar school, maakt jou dat uit wat andere mensen daarvan vinden!” Ze probeerde mijn authenticiteit te stimuleren. Zij heeft me altijd geaccepteerd. Heel liefdevol! Ze is zelf heel anders maar ze heeft wel altijd heel erg open gestaan voor wie ik ben. Daardoor kon ik mij ontwikkelen tot wie ik nu ben.

Mijn vriendinnen staan nu ook erg dichtbij me. Toch bel ik mijn moeder nog steeds, voor inspiratie en als ik het even niet zie zitten.


← Alle interviews 2.0
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.