fbpx

Ria/Lindsay

Ria/Lindsay

INTERVIEW 2.0
Lindsay en Ria - interviews 2.0 - NTWRKPLK
Member Lindsay is dankbaar voor inspirator Ria omdat zij Lindsay 13 jaar geleden haar lach weer heeft teruggegeven in een periode dat haar leven op zijn kop stond. Of was het Ria’s Cliniclown alter ego Joep? Ria le Sage (56) jaar is clown bij CliniClowns.

Droom

Ria: “Toen ik 25 was kwam ik net uit de marine. Ik wist helemaal niet wat ik moest doen. Toen ben ik op een passagiersboot terecht gekomen en daar heb ik een aantal jaren vanalles gedaan. Het laatste jaar was lastig, want toen kreeg ik m’n eerste serieuze vriendje. Die zag ik dan alleen op de zaterdagavond en de zondag overdag, dat was niet leuk. Toen wilde ik niet meer aan boord zijn. Het seizoen was afgelopen en ik ben heel snel bij hem gaan wonen. Ik moest weer een baan zoeken en wist niet wat ik wilde gaan doen. Ik heb nergens voor geleerd, dat is heel lastig. Ik ben iedere keer maar overal in gerold. En als dat dan afgelopen is, wat moet je dan doen? Dat heb jij niet denk ik? Want jij hebt wel heel gericht je studie uitgekozen.”
/
Lindsay: “Ik ben mijn studie CMV gestart met: “Ik ga straks stage lopen bij Cliniclowns”. Tenminste dat was mijn goal. Maar ik ben af en toe nog ook wel heel erg zoekende. Wat wil ik nu? En bereik ik wel wat ik wilde bereiken? Maar ik doe het eigenlijk al, storyteller zijn.

Ik vertel over een meisje en een ontmoeting met Joep. En hoe die ontmoeting was en waarom het meisje in het ziekenhuis lag. Halverwege komt het publiek erachter dat het zo’n bijzonder verhaal is omdat ik dat meisje was. Dan hoor je een speld vallen.”
/
Ria: “Dan komt hij binnen he?”

Reis

Lindsay: “Waarom ik het zo vertel is om het deels los te koppelen van mijn eigen emotie. Want het is geen leuke periode geweest. Doordat je het verhaal van een meisje vertelt kunnen mensen zich er beter mee associëren. Iedereen kent wel zo’n meisje dat in het ziekenhuis heeft gelegen. Iedereen kan er een soort band mee kweken en op het moment dat je vertelt dat het je eigen verhaal is komt het tenminste dichtbij. Dan staat er niet zomaar een ambassadeur van de Cliniclowns, maar iemand die weet hoe belangrijk het werk is. Niet van het zien gebeuren maar van het meemaken daarvan.”
/
Ria: “Ik sta niet zo stil bij de impact van het werk, dat moet ook niet, want dan kan ik niet meer werken denk ik. Dat is ook niet ons eerste intentie als we naar iemand toe gaan om dit te bereiken. Ik sta niet centraal. Iemand met een ego die zegt “Oh kijk mij eens shinen!”
/
Lindsay: ”In mijn eerste jaar heel erg getwijfeld heb van “is dit wel MIJN opleiding?” en “iedereen gaat zo breed, misschien moet ik gewoon durven mijn eigen weg te kiezen”. Dat ben ik gaandeweg gewoon gaan doen. Tijdens het tweede jaar Clini Clowns kreeg ik meer richting, ik wil meer de ondersteunende factor zijn en het verhaal vertellen.”

Lindsay - interviews 2.0 - NTWRKPLK

Hindernissen

Ria: “Ik was op stel en sprong gestopt op de passagiersboot en ik had financieel niets geregeld. Ik was gewoon helemaal blut, ik had echt geen dubbeltje meer toen ik terugkwam. Toen heb ik een jaar moeten werken om al mijn schulden weg te werken. Toen kwam ik bij de Clini Clowns. Gelukkig had ik al vier jaar in de Efteling heb gewerkt. Daar heb ik toch heel veel geleerd in het samenspelen met iedereen en improviseren. Dat is wel mijn voordeel geweest, verder heb ik geen theater achtergrond.”
/
Lindsay:Het werk is lastig omdat je zo nauw samenwerkt. Soms is het de persoon die niet klikt en soms is het gewoon het clownsspel. Die zijn dan soms wel oké, maar dat is niet mijn clownerie of mijn humor. Maar ik kan het wel respecteren, ik zie wel wat ze kunnen en wat dat doet met de kinderen. Dat loopt dan soms zo door elkaar heen en dat vind ik dan soms heel ingewikkeld. Dat heeft te maken met je grenzen aangeven.”

Terugblik

Ria: “Als ik terugkijk… Er gebeurt wel echt iets, als je neus opgezet wordt dan ga je meer open denk ik, tenminste ik. Mijn basis clown is dat heel erg brutaal en denkt dat ie alles weet, maar hij weet niets en daardoor komt ie vaak heel erg in problemen. Ik kan ook heel veel zeggen tegen mensen, wat ik als Ria ook wel eens wil, maar dat dan niet doe. Met die neus op kan dat wel.”
/
Lindsay:Ik merk dat ik nu meer voor mezelf aan het kiezen ben en daardoor dichter bij mezelf kom en dichter bij de persoon waar ik trots op ben. Ik had het wel eerder al willen doen, maar ik was bang voor wat anderen ervan zeggen. Ik heb sinds september geen contact meer met mijn ouders bijvoorbeeld. Een keuze waar ik me heel fijn voel. Eigenlijk had ik het al eerder moeten doen want dan was ik nu zoveel verder.”
/
Ria: “Dapper om dat te doen als jij voelt dat je dat nodig hebt. Ik vind het wel knap dat je die stap durfde te zetten.”
/
Lindsay: “De dingen komen vanzelf wel op z’n pootjes. Door even rustig aan te doen komen er veel meer dingen op mijn pad. Dus dat zou ik aan mezelf willen meegeven.”

Ria - interviews 2.0 - NTWRKPLK

Lessen

Ria:Ik merk dat ik naar mensen toe trek die echt zijn, waar geen agenda onder zit. Dat is iets waar ik absoluut niet tegen kan. Ik prik daar zo doorheen. Ik merkte bij de marine dat ik het heel erg fijn vind om in een mannen energie te werken als een vrouw. Dat is echt een heel groot verschil. Ik vind het ook heel fijn mensen tegen mij zeggen:  “Zo gaan we het doen, ga je gang”. En als ik mag spelen, dan mag ik zijn wie ik ben. Als Ria mag ik dat ook, alleen soms moet je je een beetje aanpassen. Als Clown kan ik meer en kan ik gewoon zijn wie ik ben.

Ik merk dat nu ook wel bij sommige nieuwe clowns bij ons, die zijn rond de 25/30 jaar. Die hebben ook al best wel veel gedaan, gereisd en verschillende banen gehad. Ze denken dat ze er al zijn, die weten het allemaal zo goed. Dan loop je constant op je tenen. Dan kun je niet genieten van waar je op dit moment bent. Ik weet van mezelf: ik heb nooit de lat hoog gelegd, ik leg ‘m eerder eronder. Dat is dan ook weer niet goed, want dan push je jezelf niet zo. Je moet wel een drive hebben.”
/
Lindsay: “Ik denk wel dat de hoge lat één van de oorzaken is waarom zoveel leeftijdsgenoten een burn-out krijgen. Onze valkuil is denk ik ook het online leven waar we zoveel waarde hechten. Ik denk dat ik zelf nog een beetje in de fase zit van de lat zelf hoog leggen maar dat niet meer willen. Ik vecht met de maatschappij die dat ergens wel van mij verwacht.”
/
Ria: “Leren om dan echt stevig te zijn en te zeggen van “nee, dit is wat het is en over een jaar zie ik wel weer verder.”

Inspiratie

Ria: “Ik ben nog steeds niet uitgeleerd, ik kom nog steeds mensen tegen waarvan ik kan leren. De ervaring dat ik aan nieuwe spelers kan overdragen, dat is wel nieuw. Een hele mooie zoektocht om te kijken hoe we dat gaan doen en wat dat me weer gaat brengen. Ik ben nu wel heel erg op mijn plek.

Als ik Lindsay haar verhaal hoor, dan maakt dat ik bij mezelf dieper nadenk en dingen relativeer. Dat is ook een vorm van inspiratie voor mij. Dan is het niet zo dat ik zo iemand wil zijn, maar meer om hoe jij dan met dingen omgaat en je dingen leert. Dat kan ik bewonderen, dat vind ik heel mooi. Een collega heeft bijvoorbeeld vorig jaar haar man verloren en daarvoor heeft zij vier jaar voor hem gezorgd. Hoe zij met alles omgaat dan denk ik “daar kan ik ook heel veel van leren.” Mensen die iets heftigs meemaken en hoe die daar dan mee omgaan en overeind blijven. Dat vind ik inspirerend.
/
Lindsay: “Wat ik heel mooi vindt aan dit gesprek is dat ik Ria nu echt een beetje heb leren kennen. Het verhaal achter de neus. Bijzonder dat je van een niet leuke periode wel een mooie herinnering kan maken, het zit in de kleine dingen.


← Alle interviews 2.0
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.


This error message is only visible to WordPress admins

Error: Access Token is not valid or has expired. Feed will not update.